Меню Затваряне

Какво е ГПР?

Какво означава Годишен процент на разходите?

krediti-onlineГПР е показател, който се използва, за да се калкулира крайната стойност на един заем. Много хора не знаят, че кредитите освен изтеглената стойност и месечните лихви, се съпътстват от допълнителни разходи, които оскъпяват цената им като такси, комисионни и застраховки.

ЗАЯВИ КРЕДИТ

Българското законодателство ограничи кредитните компании с лимит на ГПР. Таванът, който могат да обявяват е от 50%. Ето един пример.
Ако лихвата по един заем е 50%, то той изглежда твърде скъп, но на практика, когато размера на заема е малък и се изплати за малък период от време, то лихвата е само символична. Когато изтеглите заем от 300 лв. с годишно оскъпяване от 50% и го изплатите за 1 месец, то фирмата ще ви начисли едва 12.50 лв. лихва и общо ще върнете 312.50 лв.
Това нормативно ограничение накара фирмите за бързи онлайн заеми да въведат допълнителни такси и санкции. На практика реалната стойност на заемите е свързана с допълнителни такси за гаранции или за услуги от типа такса, ако не желаете да имате поръчител или такава за допълнителна гаранция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *