Какво представлява застраховката “Отмяна на пътуване”?
Какво представлява застраховката “Отмяна на пътуване”?

Какво представлява застраховката “Отмяна на пътуване”?

5/5 - (14 votes)

Понякога при пътуването в чужбина, независимо от повода, дали ви предстои командировка или екскурзия, с цел почивка, съществуват определени рискове. Особено при ранни записвания, когато не може да планирате непредвидени обстоятелства като отмяна на полет, заболяване на близък, карантина, кражба на документи и други. 

Ако искате да се подсигурите срещу възникването на непредвидени обстоятелства, свързани с вашата почивка до мечтана дестинация, то непременно е подходящо да се застраховате. Във ваша помощ има подходяща застраховка, наречена “Отмяна на пътуване” Екипът на I&G Brokers споделя основните характеристики, които трябва да знаете за този застрахователен продукт, какво включва покритието, ,колко струва и какви са условията по него.

Какво представлява застраховка “Отмяна на пътуване” и защо си заслужава да я включите?

Застрахователният продукт е подходящ за всеки, които възнамерява да осъществява пътуване извън територията на страната. Можете да се възползвате независимо дали ви предстои бизнес командировка или екскурзия. Този вид застраховане е подходящо както за индивидуални клиенти, така и за група от хора, възнамеряващи да предприемат пътешествие заедно. От тази възможност могат да се възползват и български, и чуждестранни лица за отмяна на пътешествие. 

Целта на този застрахователен продукт, е да ви подсигури срещу непредвидени обстоятелства, като отмяна на вашето пътешествие. Независимо от това колко добре сте планирани вашето пътешествие, до последния детайл, понякога едно събитие може да обърка всичко. Ако сте направили ранно записване, възползвайки се от по-ниски ценови условия, или сте се насочили към скъпоструваща екскурзия, то подсигуряването на предварително вложените финансови средства е сред желателните мерки, които трябва да предприемете. 

Застраховка “Отмяна на пътуване” е отлична възможност за всеки, които възнамерява да посети страна в чужбина, но не иска да рискува загуба на финанси. Застрахователният продукт няма задължителен характер, а е напълно доброволно застраховане, която всяка компания предлага. Този застрахователен продукт покрива рисковете не само за анулиране на резервацията от страна на туроператора, хотела или самолетната компания, но и от ваша. Без сключването на тази застраховка, ако ви се наложи да се откажете от екскурзията, поради независещи от вас причини, предварителното капаро, което сте дали, не подлежи на възвръщаемост.

Какви са предимствата от сключването на застраховка “Отмяна на пътуване”?

Застраховането има доброволен характер, но е препоръчителна и предпочитана от множество потребители, които възнамеряват да предприемат пътешествие до желаната от тях дестинация в близко или далечно бъдеще. Причината за това са множеството предимства, които притежава този тип застраховане. Избирайки този начин на защита, вие получавате следните покрития:

  • анулиране на резервация за екскурзия със самолет – ако сте се възползвали от организирано пътешествие, което е предплатено, но по някаква независеща от организатора причина;
  • отмяна на туристическа почивка или бизнес командировка – ако ви се наложи по независещи от вас обстоятелства, да не можете да осъществите пътешествието си, то разходите, които сте направили до този момент, ще ви бъдат възстановени;
  • възстановяване на допълнителни разходи – тук се включват всички възникнали обстоятелства, които не са планирани, но водят до допълнителни финансови разходи. Като такива се окачествяват: закъснение на пристигането на летището, платени услуги, от които не сте се възползвали, закъснение на превозно средство, вследствие на което се стига до изпускане на полета;
  • в случай на удължаване на престоя ви с над 24 часа, което води до извънредни разходи от ваша страна, застрахователят ги покрива.

Сред най-съществените предимства, от които да се възползвате, сключвайки “Отмяна на пътуване”, е сигурността, която получавате, че разходите, вложени в предплатено пътешествие, ще ви бъдат възстановени. По този начин, в замяна на ниска застрахователна премия, която следва да вложите, вие ще получите финансова защита, която в противен случай може да ви коства още повече.

Какво трябва да знаете за застраховка ?

Важно е да знаете, че ако възнамерявате да сключите тази сделка със застрахователя, да проучите своите възможности предварително. Изберете застрахователно дружество, на което да се доверите. Ако анулирането на пътуването се извърши преди сключването на вашата застраховка, то застрахователят не дължи обезщетение. 

На въпроса “Колко струва?” няма точен отговор. Ценовото изражение на застрахователната премия зависи от броя на дните, които ще бъдат включени в застраховката. Застрахователната сума се равнява на цялата такава, на която се равнява пътешествието, включително самолетни билети, резервацията в хотел, както и допълнителни предварително платени услуги, от които смятате да се възползвате. 

Върху цената на полицата, удостоверяваща сключването на застраховка, влияят следните фактори:

  • избор на полица – ако изберете стандартен вариант, цената варира приблизително между 5 и 10 % от общата застрахователна сума. Ако изберете полица, чието покритие е за всякакви обстоятелства, то ценовото изражение ще бъде значително по-високо;
  • възраст – този фактор оказва влияние на формирането на крайната цена, а резултатът е в права зависимост. Колкото по-възрастни сте, толкова по-високо ще бъде ценовото изражение на “Отмяна на пътуване”;
  • брой на пътуващите – поради факта, че застрахователният продукт може да бъде както индивидуален, така и групов, броя на пътуващите лица оказва влияние върху сумата;
  • дестинация – локацията, която възнамерявате да посетите, също определя до голяма степен цената. Застрахователят преценява рисковете, свързани с повишена престъпност;
  • продължителност на екскурзията – броят дни, които ще се включват в покритието, влияят на формирането на цената.

Можете да сключите тази застраховка както във физическите офиси на избраната от вас компания или да се възползвате от услугите на застрахователен брокер.