Кредит в евро или лева
Кредит в евро или лева

Кредит в евро или лева

5/5 - (15 votes)

Кредит в левове или кредит в евро? 

В живота не винаги всичко върви гладко както би ни се искало и често пъти финансовите ни възможности не могат да отговорят напълно на нуждите, възникнали внезапно. Тогава се замисляме да намерим решение чрез теглене на кредит. Следващият въпрос, който неизменно си задаваме, е в каква валута да бъде той. И така, дилемата е – кредит в евро или лева?

ЗАЯВИ КРЕДИТ

Нека разгледаме по-обстойно разликите и приликите.

Обикновено тегленето на кредити в евро ни изкушава с това, че в този случай лихвата ще бъде по-малка. Да, това е така и евровите кредити действително се славят с по-ниските нива на лихвата, но в същото време такъв избор крие и своите неоспорими рискове. Особено, ако вашите доходи са във валута, различна от тази, в която възнамерявате да изтеглите заема.

Според специалистите, най-доброто решение, което можете да вземете при теглене на паричен заем, е отпусната сума да бъде във валутата, в коя то вие получавате вашето трудово възнаграждение. Въпреки, че по отношение на дилемата кредит в евро или лева, може да се говори за един доста минимизиран риск, тъй като и двете валути притежават фиксиран курс, определен от наличието на валутния борд.

В случай на промяна на стойността на еврото обаче на световния пазар, това би могло в голяма степен да повлияе и на стойността на лева, което би се отразила неизменно и върху лихвата на вашия кредит.  Освен това, ако сте решили да използвате кредит в чужда валута, не пропускайте да предвидите и допълнителните разходи, които ще възникнат при обмяната на двете валути. Често пъти те убягват от полезрението на кредитоискателя.

Затова е необходимо едно щателно сравнение на офертите, които сте получили от съответните финансови институции за теглене на кредит в лева и евро. Съпоставянето на общата сума на лихвените разходи, като се вземе предвид разбира се целия срок на изплащане на заема, може да ви даде повече яснота и да ви насочи към правилното решение.

 

Кредит в евро или лева

 

ЗАЯВИ КРЕДИТ