Ипотечен кредит за строителство
Ипотечен кредит за строителство

Ипотечен кредит за строителство

4.9/5 - (13 votes)

Имате идея и ви трябва ипотечен кредит за строителство?

Почти всички големи български банки имат ипотечни продукти за закупуване на готови вили и градски къщи, както и за тяхното изграждане. Тези продукти се различават от ипотечните кредити за жилища в жилищни сгради, тъй като ставките и първоначалните вноски са по-високи. Също така банките налагат по-строги изисквания към крайградските формати, за разлика от традиционния пазар на първични и вторични жилища.

Жилищен кредит за строителство

Независимо от това българските власти редовно стартират програми за подпомагане на изграждането на отделни жилищни сгради и банките започнаха активно да разработват своите ипотечни продукти. Лихвите по тях се намаляват и изискванията за кредитополучателите се смекчават. През последните години в банковия сектор се разработват достъпни финансови инструменти в подкрепа на индивидуалното жилищно строителство, а условията за ипотечните продукти започват да се доближават до тези за апартаментите. Банките разработват тези продукти за подпомагане развитието на индивидуалното жилищно строителство, за да може да подкрепят хората да реализират своите проекти.

 

Кредит за строителство

Много хора по различни причини предпочитат самостоятелно построени жилища пред сгради на вторичния пазар на недвижими имоти или стандартни къщи от предприемачи. Предимствата на строителството могат да бъдат по-ниски финансови разходи, възможност за създаване на индивидуално оформление и дизайн и други.

Ако вашите собствени средства не са достатъчни, можете да кандидатствате за преференциален заем за жилищно строителство. Банката в този случай получава като залог поземлен имот, върху който ще се извършва строителство, обект на незавършено строителство или друг притежаван от вас имот. Тя може да изиска регистрацията на къщата като залог в края на строителството. Като правило лихвените проценти по заем за строителство са малко по-високи, отколкото при ипотека за закупуване на завършен дом. Често такива заеми се отпускат не като еднократна сума, а на траншове.

 

Какви документи са необходими, за да получите ипотека за построяване на къща

  • документ, потвърждаващ собствеността върху поземления парцел, върху който ще се извършва строителството;
  • основно споразумение или проект на споразумение за изграждане на къща и работа по доставката на комуникациите върху парцела;
  • оценка на строителството с цената на материалите и работата, както и оценка на работата с индикация за разходите за доставка на комуникации на поземления парцел, върху който се извършва строителството, както и за материалите за извършване на работата;
  • разрешение за строеж.

За да одобрят ипотеката за строеж на къща, българските банки също така налагат редица изисквания. Недвижимото имущество не трябва да се залага на друга банка или да бъде ипотекирано. Също така обектът трябва да бъде очертан и границите да са ясно отбелязани в документите. И накрая, банката ще изисква жилищна застраховка в полза на банката за целия срок на кредита.

ИЗБЕРИ БЪРЗ КРЕДИТ СПОРЕД  ЖЕЛАНИТЕ УСЛОВИЯ И  СУМА 

 СУМА ИСКАНЕ
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 500 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 1000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 2000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 3000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 5000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 8000 ЛЕВА