Как мога да проверя кредитната си история
Как мога да проверя кредитната си история

Как мога да проверя кредитната си история

5/5 - (11 votes)

Банките, които предоставят кредити на тези, записани в ЦКР, откриват, че е по-трудно да получат заем и за тях има малко повече изисквания. Проверката е задължителна и лесно може да се прецени, че шансовете за получаване на благоприятен отговор са по-малки, в сравнение с кредитите за хора, които нямат отрицателна кредитна история в ЦКР.

 

 

Всеки може да изпрати искане до Централния кредитен регистър, създаден от Българската народна банка, за да види информацията там и да поиска тяхното отстраняване по основателна причина, ако разбере, че има допусната грешка. Ако установите, че е допусната грешка и въведена по непреднамерени причини, може дори да я изтриете по-бързо от базата данни.

Можете дори да изпратите искане до ЦКР, за да намерите информацията, която ви интересува, особено ако не сте знаели, че сте в базата данни. Важното е, че не Регистъра, а институцията, която е предоставила кредита, анализира искането, изпратено от клиента.

С други думи, банката решава дали може или не може сгрешената информация да бъде изтрита от базата данни.

Ако сте сред длъжниците, не трябва да се чувствате дискриминирани. Има много българи, които са имали дългове и не са плащали навреме вноските си. Опитайте се да говорите с банката, от която в ЦКР пише, че сте взели кредита и да намерите решение заедно. Много от банките са променили отношението си към клиентите, включително и по отношение на неохотните случайни грешки, така че е по-лесно да се намери решение.

Между другото, дори да имате негативна кредитна история, кредит може да ви бъде предоставен от някои кредитни компании, които отпускат кредити и на хора с лоша кредитна история. Просто трябва да се помни, че просрочията, които са отчетени от Регистъра, не изключват възможността за рефинансиране или дори получаване на нов кредит от някои банки.

Името ви да фигурира в ЦКР не означава, че е дошъл края на света, а и информацията там се пази само за срок от пет години, след което се унищожава на основание, че дълговете ви губят давност.

Въпреки факта, че сте искали да плащате вноските по задълженията си навреме, може би нещо се е случило в някакъв момент и не сте могли да се справите с всичките си дългове.

ИЗБЕРИ БЪРЗ КРЕДИТ СПОРЕД  ЖЕЛАНИТЕ УСЛОВИЯ И  СУМА 

 СУМА ИСКАНЕ
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 500 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 1000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 2000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 3000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 5000 ЛЕВА
БЪРЗ КРЕДИТ ДО 8000 ЛЕВА