Ипотечен кредит за парцел
Ипотечен кредит за парцел

Ипотечен кредит за парцел

5/5 - (13 votes)

Купуване на земя чрез заем – как да финансираме покупка на парцел с ипотечен кредит?

Покупката на парцел е първата стъпка към построяването на къща и създаването на собствено място за живеене върху земята. Намирането на привлекателен имот с приветлив квартал и красива гледка не е никак лесно. Най-добре е да го търсите паралелно с търсенето на източник на финансиране за потенциална покупка.

 

 

Ипотечният заем е най -добрият начин за финансиране на покупката

Купуването на парцел е много подобно на процеса на закупуване на апартамент или къща – най-добре е да се финансира с ипотека, което изисква спазване на определени изисквания, определени от банката. Необходима е определена възраст на кредитополучателя (горната граница на изплащане обикновено е около 70 години), доказване на собствена вноска (в много случаи тя трябва да бъде дори 30-50% от стойността на имота), кредитоспособност (за предпочитане в резултат на постоянен източник на доход) и учредяване на ипотека в поземления и ипотечния регистър.

Понякога се случва банките да диференцират своите изисквания в зависимост от вида на закупувания парцел. Като правило те са най-благоприятни за купувачите на парцели за строителство, особено тези, които вече са започнали строителство. Те са по-малко склонни да финансират закупуването на парцели за отдих (например за изграждане на лятна къща) или местообитания (тип парцел, предназначен за изграждане на стопански постройки, свързани с управлението на ферма).

Това се дължи на обичайното изчисляване на възможността за продажба на имота, поет в случай на неизпълнение от страна на кредитополучателя.

Необходими документи

От една страна, ще ви трябват финансови документи, потвърждаващи доходите ви (напр. Удостоверение от работодателя, банкови извлечения и др.), а от друга страна, трябва да съберете много документи, свързани със самия парцел – напр. Определяне на неговия статус (строителен, земеделски и др.), както и Извлечение от Регистъра на собствеността. Разбира се, също така е необходимо да се представят документи, потвърждаващи правото на продавача да се разпорежда със земята и предварителен договор.

Вземете решението си внимателно

След закупуване на парцел, става въпрос за построяване на къща, за която обикновено трябва да изтеглите отделен заем. Затова е добре да купите такава земя, за да не изчерпвате всичките си парични ресурси и да използвате пълноценно кредитоспособността си.