Как да проверя кредитна история?
Как да проверя кредитна история?

Как да проверя кредитна история?

5/5 - (13 votes)

Много хора не са наясно, че всеки техен финансов ход бива съхранен и поддържан в общата база данни на ЦКР (Централен кредитен регистър) в срок от 5 години. По този начин БНБ (Българска народна банка) преценява дали сте надежден, или ненадежден при кандидатстване за получаване на заеми.

Какво е кредитна история

Това е рейтинг, който се равнява на число между 0 и 1000 и показва вашата надеждност като кредитополучател. Чрез тази история БНБ биха могли да проверят кредитните ви задължения, било то минали или настоящи. За хората, които не са запознати, проверката е ненужен ход от страна на кредитните институции, но за други лица е логичен такъв.

Целта е банката да може да провери дали погасявате задълженията си в срок и по този начин да прецени дали в бъдеще да направи отпускане на кредит за вас. Този рейтинг, който вие си изграждате, е важно да бъде следен, за да знаете какви са вашите шансове да си осигурите рефинансиране, когато ви потрябват бързи пари.

Проверка на кредитна история

Как да проверите вашата оценка

По закон всяко физическо или юридическо лице е в правото си да поиска проверка на историята, като този процес не е особено сложен. Справката става по следния начин:

  • физически лица – налага се да подадете молба по образец към ЦКР, както и да представите лична карта, за да може да бъде извършена процедурата;
  • юридически лица – тук процесът е малко по-сложен, защото ще се наложи да попълните удостоверение за валидна регистрация на фирмата и квитанция за платена регистрационна такса.

Бихте могли да направите проверка онлайн, както и да отидете на място, за да бъде проверена. Необходимо е само да предоставите лични документи. Ако тази проверка се окаже добра за вас и нямате влошена история, то тогава нямате поводи за притеснение. Ако тя е лоша, то тогава бихте могли да поискате нейното заличаване.

Принцип на изтриване

Ако смятате да теглите кредити, но рейтингът ви е нисък, това би ви направило ненадеждни и затова имате опция за изчистване на вашата оценка. Винаги бихте могли да направите теглене на небанков заем, но трябва да знаете, че все пак кредитната ви история се заличава и става чиста 5 години след погасяване на предишните ви задължения, споделят от Scorify.bg.

За лица, които искат да направят проверка на своята кредитна история онлайн, има сайтове, които ще ви дадат нужната информация. Можете да получите кратка оценка безплатно и пълна такава срещу заплащане.