Ипотечен кредит без самоучастие
Ипотечен кредит без самоучастие

Ипотечен кредит без самоучастие

5/5 - (12 votes)

Ипотечен кредит без самоучастие, може да означава различни програми.

Това се нарича още заем, обезпечен със съществуващи недвижими имоти. Например заемополучателят притежава апартамент, но иска да се нанесе в къща. Кредитополучателят взема заем от банката, ипотекира апартамента и купува къща.

Има и класически програми без първоначално плащане, когато ипотека се дава срещу сигурността на придобитото, а не на съществуващото жилище. Но това са редки случаи. Такива програми остават партньорства между банки и индивидуални предприемачи и се прилагат само за акредитирани строителни проекти.

 

 

Жилищен кредит без самоучастие

Изисквания за недвижими имоти. Можете да ипотекирате апартамент, склад, гараж, къща, земя – всеки недвижим имот. Но по такава програма заем се дава не за цялата стойност на ипотекирания имот, а за много по -малък. При ипотекиране на апартамент – не повече от 60-70% от оценената му стойност, в редки случаи – до 80%. Ако са заложени склад, гараж, къща, земя, се отпуска заем в размер не повече от 40-60% от оценената стойност на имота.

krediti-online

Изискванията към кредитополучателя са типични: възраст от 21 до  65-70 години  – горната възрастова граница зависи от датата на погасяване на кредита, постоянна работа, опит от 6 месеца. Някои банки изискват гражданство.

Кредиторът се интересува от връщане на парите си, а също така иска да получи печалба от инвестицията. Затова той използва всички инструменти за минимизиране на риска от загуба: застраховка, висок лихвен процент, щателна проверка на бъдещия кредитополучател.

Самоучастие при ипотечен кредит

Хората, които вече имат самоучастие при ипотечен кредит, са по -малко склонни да откажат да изпълнят задълженията си по договора за заем. Съответно минусът на ипотека без първоначално изплащане е по -малко привлекателните условия на заема: лихвата ще бъде по -висока, срокът и плащанията са по -дълги, а изискванията към кредитополучателя са по -строги. Банката ще се опита да сведе до минимум рисковете и да предложи задължителна застраховка